De controleur komt ter plekke en onderzoekt de woning aan de hand van een technisch verslag. Afhankelijk van de ernst, wordt elk gebrek gequoteerd. Behaalt de woning ten minste vijftien strafpunten, wordt geadviseerd om de woning ‘ongeschikt’ te verklaren. Houden de gebreken een veiligheids- of gezondheidsrisico in, wordt ook geadviseerd om de woning ‘onbewoonbaar’ te verklaren.
Aan de hand van dit advies besluit de burgemeester van de gemeente of de stad waar het betrokken pand is gelegen over de ongeschikt- en/of onbewoonbaarverklaring. Een woning kan ook opgenomen worden op de inventaris door een besluit van de Vlaamse Regering.
Van dit besluit wordt een afschrift bezorgd aan de inventarisbeheerder. Vervolgens wordt de woning onmiddellijk opgenomen op de lijst ongeschikt/onbewoonbaar in de inventaris.
De opname op de lijst ongeschikt/onbewoonbaar van de inventaris wordt ter kennis gebracht aan de eigenaar door middel van de betekening van het besluit van de burgemeester. U kan hiertegen in beroep gaan.