Fiscaal Advocaat Thierry Lauwers maakt de balans op van de fiscale rechtspraak. In het ‘Jaarboek Fiscale Rechtspraak 2018’ biedt hij een overzicht van de meest opvallende fiscaalrechtelijke vonnissen en arresten van het voorbije jaar. Eén voor één werpen ze nieuw licht op vraagstukken, die relevant zijn voor de fiscale situatie van Belgische ondernemers en belastingplichtigen.
In zijn jaarlijks overzicht van de Belgische fiscale rechtspraak behandelt Thierry Lauwers – vennoot en oprichter van Lauwers Fiscale Advocaten – meer dan vijftig vonnissen en arresten.
Drie voorbeelden van fiscale rechtspraak uit 2018
- Wanneer een aandeelhouder tegelijk bestuurder is van een vennootschap, zal de fiscale Administratie belastingen trachten te heffen op de meerwaarde van deze aandelen, wegens de aanwezigheid van een divers inkomen. De rechtspraak gaat daar niet in mee en maakt een duidelijk onderscheid tussen het privévermogen en de beroepsmatige activiteit.
- Het verlenen van voordelen van alle aard aan bedrijfsleiders is een populaire bezoldigingstechniek. De fiscale Administratie slaagt er in om deze praktijk te verwerpen, als de kosten niet beantwoorden aan werkelijk geleverde prestaties.
- De reglementen voor het heffen van lokale belasting op tweede verblijven, kan ongeoorloofde discriminaties bevatten. De vrijstellingen van de belastingen op de tweede verblijven blijken daardoor niet altijd verantwoord. Zo kan het hele belastingreglement buiten toepassing worden gelaten.
Wat betekent dit voor de praktijk?
“Gewoon een goede boekhouder hebben, volstaat niet meer”, concludeert Thierry Lauwers. “Op het eerste zicht eenvoudige vennootschapsaangiften, kunnen aanleiding geven tot bitsige confrontaties met de fiscale Administratie.”
Volgens de auteur zit onze complexe fiscale wetgeving daar voor iets tussen. Want de interpretatie van (nieuwe) fiscale wetgeving is voor discussie vatbaar. De houding van de fiscale Administratie is moeilijk in te schatten en durft door de jaren heen te evolueren. Rechtspraak vormt dus een belangrijke graadmeter voor de actuele fiscale beweegruimte van ondernemingen en belastingplichtigen.
“De adviserende rol van fiscale advocaten wint daardoor aan belang”, zegt Thierry Lauwers. “Ze zijn er niet alleen om geschillen op te lossen, maar kunnen ook proactief handelen om problemen te vermijden. De kostprijs van een fiscale bemiddelingsprocedure kan hoog oplopen. Daarom doen boekhoudkantoren, revisoren en accountants steeds vaker beroep op het advies van fiscale advocaten.”
Het ‘Jaarboek Fiscale Rechtspraak 2018’ verschijnt bij Story Publishers. Bestel nu online (studenten krijgen 25% korting).