De wet van 25 december 2017 tot hervorming van de vennootschapsbelasting zorgde niet enkel voor enkele belangrijke omwentelingen op het gebied van de vennootschapsbelasting, doch bracht ook meer subtiele wijzigingen aan het fiscale landschap met zich mee.
De interest die de belastingplichtige kan genieten indien de fiscale Administratie over dient te gaan tot terugbetaling van ten onrechte geïnde belastingen, de zogenaamde moratoriuminterest, wordt ingevolge voormelde wetswijziging met 2 procentpunten verlaagd ten opzichte van de nalatigheidsinterest, dewelke ten goede komt van de Belgische Staat indien de belastingplichtige laattijdig overgaat tot de betaling van de door hem verschuldigde belastingen.
De gelijkschakeling van beide interestvoeten werd aldus ongedaan gemaakt, en dit vanuit de bekommernis om een financieel evenwicht te bekomen. Het hoge tarief van de moratoriuminteresten zorgde naar verluid voor een structureel verlies ten nadele van de schatkist in verhouding tot opbrengst die voortkwam uit de nalatigheidsinteresten. Tevens wenste men speculatie vanwege de belastingplichtige tegen te gaan, die het hoge tarief van de interesten als een interessante belegging zou kunnen beschouwen.
De toekenning van interesten berustte in beide gevallen evenwel op hetzelfde uitgangspunt, met name het vergoeden van een partij die ten onrechte gelden van de andere partij onder zich houdt.
De ongelijke verantwoording lijkt in het licht van de doelstellingen van de wetgever, zijnde zowel de historische als de nieuwe doelstellingen, bijgevolg moeilijk verantwoordbaar te zijn.
Lauwers fiscale advocaten hebben, teneinde deze ongelijke behandeling aan te klagen, een verzoekschrift tot nietigverklaring van de betrokken bepalingen neergelegd bij het Grondwettelijk Hof.
Dit verzoekschrift werd ingediend in naam van de beroepsverenigingen VZW VABF Gent en B.A.B. Kortrijk die de belangen voor accountants, bedrijfsrevisoren, belastingconsultenten, boekhouders en fiscale beroepsbeoefenaars vertegenwoordigen.
De Tijd heeft hieromtrent een recent artikel gepubliceerd dat terug te vinden is op hun website.