Recent is aan het licht gekomen dat honderden Belgen gedomicilieerd staan in Monaco, terwijl ze eigenlijk gewoon in België wonen. De Bijzondere Belastinginspectie (BBI) is daarom een onderzoek gestart naar domiciliefraude bij vermogende Belgen. Op grond van de gepubliceerde cijfers heeft de BBI 147 dossiers lopen. Goed voor ca. 100 miljoen aan ontdoken belastingen.
Fiscaal gezien is Monaco een aantrekkelijke bestemming. De stadsstaat kent in tegenstelling tot België geen inkomstenbelasting of erfbelasting. Om van de voordelige Monegaskische fiscaliteit te genieten, moet u er effectief wonen. Eenvoudigweg een inschrijving nemen op een domicilieadres volstaat niet!
Heffingsbevoegdheid
Om te bepalen welk land heffingsbevoegd is om belastingen te vestigen, hanteert de wetgever het criterium van het “fiscaal rijksinwonerschap”. U bent Belgisch fiscaal rijksinwoner wanneer u in België uw woonplaats heeft of wanneer u er uw “zetel van fortuin” heeft gevestigd. Dit is de plaats van waaruit u uw vermogen bestuurt.
Uw “woonplaats” is de plaats waar u effectief duurzaam verblijft, waar zich het centrum van uw gezinsbelangen bevindt en waar u wezenlijke sociale contacten onderhoudt. Uw nationaliteit doet niet ter zake, noch het feit dat u in het buitenland zou zijn gedomicilieerd.
Leid uw fiscale “Grand Prix” in goede banen
Als u wil ontsnappen aan de Belgische fiscus omdat u liever belastingen betaalt (lees: bespaart) in Monaco, moet u dus effectief en duurzaam in Monaco verblijven.
Wanneer de Belgische fiscus kan aantonen dat u in werkelijkheid in België woont (of uw vermogen beheert vanuit België), terwijl u eigenlijk in het buitenland staat gedomicilieerd, zal u hoe dan ook belastingen moeten betalen in België. Met een fikse boete erbovenop.
Wees dus consequent in uw fiscale exodus en laat u juridisch adviseren om alles in goede banen te leiden. Ook indien u geconfronteerd wordt met een aanvullende aanslag in België, kunt u beroep doen op de expertise van Lauwers Fiscale Advocaten.