Een samenloop van verschillende aanpassingen, hebben ervoor gezorgd dat het regime van buitenlandse kaderleden voor sommigen minder voordelig wordt.
Zo werd de categorie niet-inwoner met tehuis geschrapt. Dit blijft niet zonder gevolgen voor de buitenlandse kaderleden.
Het toepasselijk regime voor buitenlandse kaderleden in België die arbeidsprestaties leveren op basis van een arbeidsovereenkomst die het volledige kalenderjaar bestrijkt, is afhankelijk van het zogenaamde ‘travelpercentage’.
Voor niet-inwoners die gedurende 25% of minder van hun tijd reizen, zonder partner die arbeidsprestaties levert, verandert er niets. Zij voldoen aan de 75% – regel en kunnen bijgevolg genieten van de toepassing van allerhande persoonlijke aftrekken, tegemoetkomingen en verminderingen. Het gaat hier over niet-inwoners die in het belastbaar tijdperk in België belastbare beroepsinkomen hebben behaald die ten minste 75% bedragen van het geheel van de binnenlandse en buitenlandse beroepsinkomsten van het gezin. Indien de partner ook arbeidsprestaties levert, dan dient het inkomen dat uit dien hoofde verkregen wordt, mee in aanmerking genomen te worden bij de bepaling van de 75% grens.
Gaat het daarentegen om niet-inwoners die gedurende meer dan 25% van de tijd reizen, dan zullen ze behandeld worden op dezelfde manier als de niet-inwoners zonder tehuis. Dit betekent in concreto dat zij de toepassing verliezen van persoonlijke aftrekken, tegemoetkomingen en verminderingen.
Daarnaast was er eerder reeds een verstrenging op de controles in verband met de ‘tijdelijkheid’ van het verblijf van buitenlandse kaderleden in België. Zo kunnen buitenlandse kaderleden onder bepaalde voorwaarden genieten van een bijzonder regime vastgelegd in de circulaire van 23 augustus 1983. Daartoe moeten zij echter aantonen dat hun verblijf in België tijdelijk is en dat zij nog sterke banden aanhouden met hun woonstaat. De controles daarop werden verstrengd doordat onder meer werkgevers die verschillende expats in dienst hadden die reeds langer dan 10 jaar in België verbleven, systematisch om informatie werden gevraagd.
Als kaderlid moet men bij een tijdelijke tewerkstelling in België dan ook aandacht besteden aan de manier van bezoldiging. Zo is het heden interessant om een netto-gegarandeerde bezoldiging te bekomen (net take home pay basis) of een regeling waarbij de werkgever bijvoorbeeld een bedrag verleent aan het kaderlid om hem schadeloos te stellen voor het hogere bedrag van inkomstenbelasting, dat wegens de detachering of tewerkstelling in België moet worden gedragen (tax-equalisation).
Het samenstellen van een voordelig regime als buitenlands kaderlid is hierdoor alles behalve vanzelfsprekend geworden en vereist de nodige fiscale planning.
Het Advocatenkantoor Th. Lauwers volgt dit op de voet en blijft ter beschikking voor alle vragen die u hieromtrent heeft.