Skip to main content

Een fotograaf, die in zijn vrije tijd fervent liefhebber is van de paardensport, kocht in de periode tussen 2005 en 2008 twee jonge sportpaarden, waarvan één in mede-eigendom samen met een professionele ruiter. In 2012 verkoopt de belastingplichtige zijn aandeel in mede-eigendom van het ene sportpaard aan de ruiter, die het paard enkele maanden later doorverkoopt met een forse meerwaarde. De fotograaf ontvangt hierbij zijn proportioneel deel van de gerealiseerde meerwaarde, zijnde een som van maar liefst 125.000 EUR!

De fiscale administratie wil deze meerwaarde belasten als divers inkomen aan een tarief van 33 %. Zij is van mening dat de aankoop van het sportpaard in mede-eigendom een speculatieve verrichting betreft met de bedoeling om de marktwaarde van het paard te doen stijgen en met een risico op verlies.

De belastingplichtige is het met deze beoordeling echter niet eens en trekt, na de bezwaarfase, naar de rechtbank.

De rechtbank van eerste aanleg te Luik geeft de belastingplichtige gelijk en wijst op de volgende feiten:

  • De belastingplichtige heeft slechts twee paarden aangekocht (in mede-eigendom) en dit over een periode van 7 jaar;
  • Er zit een tijdspanne van 4 jaren tussen de aankoop en de verkoop van het sportpaard;
  • De belastingplichtige heeft sinds meerdere jaren een uitgesproken passie voor de paardensport;
  • De belastingplichtige en de professionele ruiter die het paard in mede-eigendom hadden, waren goed bevriend.

Gelet op deze omstandigheden was de rechtbank van oordeel dat er geen sprake was van enig speculatief inzicht in hoofde van de belastingplichtige bij de aan- en verkoop van het sportpaard zodat deze verrichtingen kaderen binnen een onbelast normaal beheer van privévermogen.

Wij kunnen deze rechtspraak alleen maar goedkeuren. Het komt immers steeds aan de fiscale administratie toe om het bewijs te leveren dat een inkomen belastbaar is. In dit geval was dit bewijs niet voorhanden.

Laat u dus steeds voldoende adviseren en betaal niet meer belastingen dan nodig!

Volg Lauwers Fiscale Advocaten op LinkedIn en blijf op de hoogte van fiscaal nieuws en wetgeving.