Update! Fiscus schendt beroepsgeheim tijdens fiscale visitatie in VRT-programma

Door 24/04/2020Geen categorie
De Fiscus docureeks reality

“De realityreeks die toont hoe het eraan toe gaat bij de meest gevreesde overheidsdienst van ons land: de FOD Financiën.” Zo kondigt de VRT in 2016 de docureeks “De Fiscus” aan. Een van de meest bekeken afleveringen van de populaire televisiereeks op Canvas volgt een fiscale controle “Actie Patat”.  De uitzending lokt bijna een miljoen kijkers. In een recent arrest oordeelt het hof van beroep in Gent dat daardoor sprake is van een schending van het beroepsgeheim door de fiscale Administratie. De fiscus legt zich neer bij deze uitspraak.

De fiscale Administratie is door het hof veroordeeld om in verschillende dagbladen een mededeling te doen en dit onder verbeurte van een dwangsom. Dat gebeurde op 24 april 2020 in zeven Vlaamse kranten en in primetime op Canvas met onderstaande aankondiging.

Whitepaper fiscale visitatie

Dit arrest geeft eens te meer een signaal dat de werkwijze van de fiscale Administratie bij onaangekondigde fiscale controles grenzen kent. Benieuwd wat uw rechten en plichten zijn tijdens een fiscale visitatie? Ontdek het in onze gratis whitepaper ‘De fiscus op bezoek: wat nu gedaan?’. Verkrijgbaar door te reageren op dit LinkedIn bericht.