Er is de voorbije maanden over weinig fiscale thema’s zoveel inkt gevloeid als over de taks op de effectenrekeningen. In een eerder nieuwsbericht gaven we u reeds een overzicht van wat de voornaamste krachtlijnen van deze nieuwe regeling moesten worden, maar intussen heeft de regering (na advies van de Raad van State) reeds enkele niet onbelangrijke wijzigingen doorgevoerd aan het wetsontwerp. Een kleine update dringt zich dus op.
De Raad van State maakte zich voornamelijk op twee vlakken zorgen omtrent een mogelijke discriminatie. Ten eerste omtrent het feit dat enkel aandelen in beursgenoteerde vennootschappen geviseerd werden. Aandelen in niet-beursgenoteerde ondernemingen zouden zo ontsnappen aan de taks. Ten tweede stelde ze zich er vragen bij dat enkel particulieren zouden getroffen worden door de taks en bedrijven niet. Wie zijn aandelen dus zou controleren via een vennootschap, zou de dans ontspringen.
De regering had slechts gedeeltelijk oren naar dit advies en heeft nu een compromis uitgewerkt. Zo vallen de niet-beursgenoteerde aandelen nu tóch onder de taks. Wat de aandelen op naam daarentegen betreft, houdt de regering voet bij stuk, zij zullen niet belast worden.
Wat de tweede bekommernis van de Raad van State betreft, heeft de regering nu een bescheiden antimisbruikbepaling in het ontwerp gevoegd. Deze erg restrictieve bepaling viseert wie vanaf januari 2018 een aan de vennootschapsbelasting onderworpen rechtspersoon opricht en daarin een effectenrekening onderbrengt met als enig doel te ontsnappen aan de taks op de effectenrekeningen.
Het is maar de vraag of de Raad van State tevreden zal zijn met deze wijzigingen die immers slechts gedeeltelijk de aangehaalde pijnpunten zouden kunnen verhelpen.
Als specialisten in deze materie volgen we de evolutie op de voet.
Contacteer LAUWERS & SEUTIN Fiscale Advocaten met al uw vragen en/of opmerkingen hieromtrent.