Skip to main content

Het belooft een warme herfst op de Vlaamse vastgoedmarkt. Dat heeft alles te maken met de aangekondigde aanpassingen van de Vlaamse registratiebelasting. Hoe ziet de nieuwe situatie eruit en wat betekent dit voor de aankoop van uw eerste of tweede droomwoning?

Wanneer u vanaf 1 januari 2022 een gezinswoning koopt betaalt u niet langer 6 % verkooprecht op de aankoop. De Vlaamse decreetgever verlaagt het recht naar 3 %. Het moet dan wel gaan om een eerste eigendom waarin u ook effectief zelf gaat wonen. Een tweede verblijf aan zee of een vakantiehuisje in de Vlaamse Ardennen komen bijgevolg niet in aanmerking. Voor tweede verblijven en professioneel vastgoed stijgt het tarief van de registratierechten zelfs van 10 % naar 12 %.

Hierop krijgt de Vlaming vandaag nog een bijkomende vermindering wanneer het gaat om een ‘bescheiden woning’ met een maximale prijs van 200.000 euro. Wanneer de bescheiden woning in een van de zestien ‘kernsteden’ ligt, geldt een hoger maximum ten bedrage van 220.000 euro. Hetzelfde geldt voor woningen die gelegen zijn in de Vlaamse Rand rond Brussel. Een nadeel is wel dat de korting in de toekomst, net als de registratierechten op de aankoop, gehalveerd wordt.

De decreetgever beloont de Vlaming die een oude woning aankoopt en vervolgens omtovert tot een energiezuinige woning met een tarief van slechts 1%. Wie daarentegen een bouwgrond aankoopt met de bedoeling om erop te bouwen, wordt door de decreetgever getrakteerd met een stijging van het registratierecht van 10 % naar 12 %. De hoge registratierechten, gecombineerd met een btw-tarief van 21 % op de bouwwerken, zijn bedoeld om burgers met een baksteen in de maag te ontmoedigen. Wanneer u daarentegen een bestaande woning volledig afbreekt en terug opbouwt, geniet tot eind 2022 van een btw-tarief van 6 %.

De meeneembaarheid van de registratierechten vervalt vanaf 2024. De meeneembaarheid houdt in dat u het verkooprecht, dat u betaalde bij de aankoop van een vorige woning, kan aftrekken van het verkooprecht dat u betaalt bij de aankoop van een nieuwe woning. De decreetgever voorziet vanaf 1 januari 2022 wel in een overgangsregeling waarbij de belastingplichtige een duidelijke keuze moet maken. Het is aangeraden om bij het maken van die keuze een specialist onder de arm te nemen om uw persoonlijke situatie af te toetsen.

Wenst u een duidelijk advies om uw droomwoning zo voordelig mogelijk aan te kopen? Heeft u vandaag een woning op het oog en wenst u toch de voordelen van de nieuwe regeling te genieten zonder dat u het risico loopt dat een andere koper uw toekomstige woonst wegkaapt voor de nieuwe tarieven van toepassing zijn? Thierry Lauwers en zijn team volgen de zowel de fiscale wetgeving als de vastgoedmarkt op de voet en zijn dus het ideale kompas in een fiscaal voordelige zoektocht naar uw toekomstige woning.