Wie voor cryptomunten kiest omwille van de anonimiteit is niet langer veilig voor controle van de belastingdiensten. FOD Financiën doet beroep op het Nationaal Centrum Opsporingen (NCO) om verdachte crypto-transacties op te sporen.
Voor de onderzoeken maakt NCO gebruik van digitale technieken zoals clustering van publiek toegankelijke informatie uit de blockchain. Zo worden adressen van cryptowallets gelinkt aan individuele eigenaars. Daarnaast zet het NCO smart contract decoding in om de blockchain te ontcijferen. Het NCO brengt ook met visualisatietechnieken bepaalde cryptostromen in beeld.
Wanneer is een transactie verdacht?
Transfers van grote bedragen trekken sowieso de aandacht. Sommige sectoren zijn volgens de fiscus fraudegevoelig. Ook daar zal meer onderzoek zijn naar wie een cryptowallet heeft.
Cashen met crypto? Opgelet!
Wie geld afkomstig van crypto-transacties op een bankrekening stort, zal direct merken dat er bij de banken een grote terughoudendheid bestaat. De bank zal vragen om de oorsprong van het geld te bewijzen.
Winsten afkomstig van cryptowallets worden belast als een normaal beheer van privévermogen (0%), als diverse inkomsten (33%) of als beroepsinkomen (progressief tarief met als hoogste 50%).
Wanneer welk tarief van toepassing is, hangt af van dossier tot dossier. Voor professionele traders en wie beroepsmatig handelt in crypto valuta is er geen discussie dat het gaat om beroepsinkomen. Hoe deze inkomsten gestructureerd worden, kan fiscaal wel een verschil maken. Om verrassingen te vermijden is het mogelijk om op voorhand een ruling aan te vragen.
Cryptomunten omzetten in cash heeft praktische en fiscale gevolgen. Vraag tijdig advies om transacties in goede banen te leiden en winsten optimaal te laten renderen.