Op een hervorming van de vennootschapsbelasting is het nog even wachten. Desalniettemin kan er ingevolge de begrotingsbesprekingen toch al een ingrijpende fiscale maatregel worden genoteerd, dit naast een verhoging van de roerende voorheffing tot 30 %. De federale regering wil namelijk het achterpoortje voor interne meerwaarden sluiten. De federale regering wil dit bekomen door de definitie van ‘gestort kapitaal’ aan te passen. Op die manier wil men de zogenaamde ‘step-up’ een halt toe roepen.
Hoe gaat de ‘step-up’ in zijn werk? Interne meerwaarden zijn meerwaarden die worden gecreëerd als iemand de aandelen van zijn vennootschap inbrengt of verkoopt aan een eigen holding. Bij de inbreng van de aandelen in de holding zijn de meerwaarden belastingvrij indien de verrichting kan worden gekwalificeerd als normaal beheer van privévermogen. Bij de latere liquidatie van de holding of als er een kapitaalvermindering doorgevoerd wordt, is de uitkering opnieuw belastingvrij. De ingebrachte aandelen gelden namelijk als gestort kapitaal. Dit betreft de zogenaamde ‘step-up’. Dus de omzetting in fiscaal gestort kapitaal en daardoor de mogelijkheid van belastingvrije uitkering.
Door de definitie van ‘gestort kapitaal’ in het wetboek inkomstenbelasting aan te passen wil de wetgever deze praktijk aanpakken. Ingevolge de wetswijziging zullen de aandelen van de werkvennootschap die in de holding ingebracht worden, slechts ten belope van de aanschaffingswaarde van de aandelen als werkelijk gestort kapitaal worden aanzien. Dus niet meer aan de werkelijke waarde. Indien het niet gaat om aandelen die werden aangekocht, wordt slechts hun aandeel in het gestort kapitaal van de werkvennootschap als gestort kapitaal aanzien. Het gevolg is dat de meerwaarde nu belast zal worden bij de kapitaalvermindering.
Deze nieuwe maatregel zal gelden voor de inbrengen vanaf 1 januari 2017. Het gestort kapitaal dat voor deze datum wordt gerealiseerd, kan dus nog genieten van de oude regeling. Het is dus 5 voor 12 voor wie van deze optimalisatietechniek gebruik wil maken!
Al gaan de verrichtingen vóór 2017 niet helemaal vrijuit. De fiscale Administratie is namelijk van plan om deze verrichtingen tegen het licht te houden van de algemene antimisbruikbepaling. Er zal dan ook geval per geval een individuele beoordeling moeten gebeuren. Professionele ondersteuning teneinde uw dossier te stofferen zal ook in deze van kapitaal belang zijn.
Contacteer LAUWERS & SEUTIN Fiscale Advocaten met al uw vragen en/of opmerkingen hieromtrent.