De Belgische wetgeving omtrent de exittaks wordt met de wet van 1 december 2016 in overeenstemming gebracht met de Europese rechtspraak. Ingevolge deze wetsaanpassing kan de belastingplichtige kiezen om de exittaks onmiddellijk dan wel gespreid te betalen.
De exittaks is enerzijds verschuldigd bij het verplaatsen van de maatschappelijke zetel, de voornaamste inrichting of de zetel van bestuur of beheer van een binnenlandse vennootschap. Maar ook bij het overbrengen van activa naar het buitenland ingevolge een internationale herstructurering (bijvoorbeeld een fusie of splitsing).
De belastingplichtige heeft voortaan de keuze tussen een onmiddellijke betaling of een gespreide betaling van de exittaks in maximum vijf annuïteiten. De activa in kwestie moeten dan wel worden aangewend op de maatschappelijke zetel, de voornaamste inrichting of de zetel van bestuur of beheer van de vennootschap of binnen een buitenlandse inrichting die gevestigd is in een andere EU-lidstaat of in een EER-lidstaat waarmee België een overeenkomst heeft die in wederzijdse invorderingsbijstand voorziet.
Deze regeling is bovendien ook van toepassing bij de belasting op stopzettingsmeerwaarden op activa die een natuurlijk persoon realiseert ter gelegenheid van de inbreng van één of meer bedrijfsafdelingen of takken van werkzaamheid of van de algemeenheid van goederen in een vennootschap.
De nieuwe regeling is vanaf aanslagjaar 2017 van toepassing op de verrichtingen die worden gedaan vanaf 8 december 2016.
Contacteer LAUWERS & SEUTIN Fiscale Advocaten met al uw vragen en/of opmerkingen hieromtrent.